ЧИМ МОЖЕ БУТИ КОРИСНА РИТЕЙЛ CRM

0

Що таке CRM-система і навіщо вона потрібна

Вперше зіткнулися з терміном «CRM» і хочете розібратися? Розставляємо крапки над i і показуємо можливості CRM на прикладах компаній. Для успіху бізнесу потрібні зростаючі продажі та задоволені клієнти. В теорії може звучати просто, але як цього добитися? Відповідь — CRM-система. Кейси підтверджують, що впровадження CRM підвищує продажі, покращує клієнтський сервіс і знижує число помилок і втрат. У статті розповідаємо простими словами, що таке CRM, навіщо вона потрібна, які дає переваги і можливості. На прикладах наших клієнтів показуємо, як компанії використовують систему для вирішення завдань бізнесу. Детально тут https://perfectum.ua.

Що таке CRM-система

CRM-система — це програмне забезпечення, яке дозволяє автоматизувати і полегшити бізнес-процеси. Сама абревіатура CRM — скорочення від Customer Relationship Management, що в перекладі «управління взаємовідносинами з клієнтами». Система дозволяє краще вибудувати взаємодію з клієнтами:

автоматизація бізнес-процесів дозволить швидко і без помилок обробляти запити
робота з клієнтською базою в єдиному вікні спрощує її сегментацію і запуск персоналізованих пропозицій

CRM-системи для торгівлі допомагають збільшувати обсяг продажів. Підвищують ефективність співробітників. Наочно показують аналітику по воронці продажів і по кожному менеджеру. Упорядковують всі робочі процеси і це далеко не все.

Ринок CRM з кожним роком зростає і вдосконалюється, а самі системи намагаються встановлювати всі компанії: від маленьких, де 2-5 співробітників, до великих. Звичайно, самі платформи і їх функціональність відрізняються. Але незмінна основа — база клієнтів.

У просунутих CRM може збиратися і зберігатися вся інформація про клієнтів: контакти, особисті дані, історія співпраці, на яку рекламну кампанію клієнт зреагував і багато чого ще. Такі платформи дозволяють запустити CRM-маркетинг і монетизувати клієнтську базу. У простіших — інформації і функцій менше.

Ось так виробник товарів для сну Blue Sleep використовує CRM для залучення покупців до додаткових продажу: якщо в системі менеджер бачить, що це не перше замовлення клієнта, то пропонує йому знижку на наступну покупку.

Навіщо потрібна CRM-система, якщо є Excel або Google Таблиці

Зберігати інформацію про клієнтів, замовлення або угодах можна на листочках, в спеціальному блокноті або Excel і Google Таблицях.

З останніми навіть можна трохи структурувати роботу і аналізувати дані. Наприклад, зробити вибірку замовників за середнім чеком, статусу виконання або оплати і так далі. Співробітники ведуть файл, доповнюючи його в міру нових подій.

Але навіть якщо в компанії невелика кількість співробітників, ви не застраховані від ситуацій, коли хтось помилився, забув або не вважав за потрібне внести інформацію. Буває і так, що база клієнтів може бути скопійована і уведена разом зі звільненням співробітника. Або файл з якоїсь причини пошкодився і немає можливості відновити.