Стильні вишиванки — тренд, а не забаганки

0

Як вибрати вишиванку — питання не таке просте, як здається. Але перш ніж на нього відповісти, давайте розберемося, навіщо взагалі нам потрібна вишиванка.

Вишиванка давно вийшла з тісних рамок традиційного національного одягу, яку надягають лише на сімейні свята. Більш того, вишиванка успішно вийшла за межі України. В українських вишиванках позують світові зірки моди, їх стилізують в своїх подіумних колекціях провідні кутюр'є. На хвилі інтересу до української вишиванці увійшли в моду етнічні вишиті блузи та сукні і інших народів — строкаті мексиканські «вишиванки», традиційна умбрийская вишивка … Вишиванка стала частиною світового модного контексту. На цей день можна вишиваний одяг купити по кращiй цiнi!

Це далеко не перший приклад в історії, коли етнічні мотиви стають міжнародним модним трендом. З глибини століть, з давнього Сходу прийшов в західну культуру і став нев'янучою модним хітом принт Пейслі. Широкі турецькі шаровари або штани зуав з сильно заниженими кроком давно стали одним з базових фасонів жіночих брюк. В'єтнамський «костюм збирача рису» підказав силует жіночого костюма, який став класикою європейського стилю.

Такий же класикою прямо зараз, на наших очах стає вишиванка. Однак багатьом жінкам непросто вибрати вишиванку. Часто вишиванка відмінно виглядає на вішалці … але варто її приміряти — і тут же хочеться повісити її назад на вішалку якомога швидше. Чому так відбувається?

Класична вишиванка абсолютно не призначена для того, щоб «стрункішою». Вишиванка — продукт старовинної сільської, селянської традиції. А в цій традиції жіноча худоба гідністю не зважала! Навпаки, повна, огрядна, пишногруда жінка — це був символ здоров'я, благополуччя і краси. Тому традиційна вишиванка робить все від себе залежне, щоб цю огрядність і повноту підкреслити і навіть трохи «домалювати». Зробити плечі ще кругліше, груди ще пишніше, все разом — ще цукровий.

Однак з тих давніх пір канони краси змінилися, і наше сприйняття змінилося разом з ними. Ми більше не хочемо виглядати огрядними і пишними. І якщо біла вишиванка, зібрана вгорі під безліч складочок, робить нас на два розміри більше, ніж ми є — звичайно, нам це не подобається.