Б/в смартфон: чи варто купувати й що перевіряти під час купівлі

0

Складно уявити повноцінне життя сучасної людини без смартфона. Він використовується для зв’язку, доступу до інтернету, створення фото та відео, роботи та відпочинку. І за обмеженого бюджету вибір пристрою складається з компромісів: потужність або обсяг пам’яті, вологозахист або деталізація камери, автономність або якість екрана.

Якщо відкинути ці компроміси, то відкривається ще один вибір: купити телефон б/в із потрібними характеристиками. Подумати є над чим: на одній шальці терезів — новий «середнячок», на іншій — старий флагман. Часто саме другий матиме сильніші параметри. У статті детально розглянемо всі плюси й мінуси купівлі бу смартфона, і визначимо основні етапи перевірки гаджета.

Плюси й мінуси купівлі б/в телефону

Купівля бу смартфона має очевидні вигоди. Вони стосуються не тільки економії грошей, хоча саме цей чинник часто є вирішальним під час ухвалення рішення.

Переваги

Плюси придбання б/в пристрою:

  • економічна вигода. Ціна б/в телефону буде на 35–50% нижчою за новий. Усе залежить від реального стану гаджета й дати його випуску;
  • широкий асортимент. Вибір нових моделей обмежений лише тими моделями, які виробники випускали впродовж останнього року. Асортимент смартфонів б/в ширший. Плюс до нього будуть включені флагмани минулого року, процесор і алгоритми камери якого перевершуватимуть за своїми характеристиками бюджетні новинки. Оновлення ОС і параметрів безпеки топові моделі підтримують довше, якщо порівнювати з бюджетниками, тому актуальність пристрою зберігатиметься ще тривалий період.
  • відповідальне ставлення до екології. Перероблення електроніки вимагає відчутних фінансових витрат. Відправлення на звалище без переробки пов’язане зі шкідливими викидами в довкілля. Рішення купити смартфон б/в — це прояв турботи про планету.

Особливо вигідно купувати старий смартфон людям, яким не потрібні новітні технології та надсучасні фішки.

Недоліки

Є в рішенні купити телефон б/в і деякі мінуси. І про них варто пам’ятати, перш ніж обирати модель.

  1. Знос батареї. Час автономної роботи гаджета може істотно скорочуватися через те, що акумулятор у процесі експлуатації втрачає свій ресурс.
  2. Порти, кнопки та камера можуть працювати некоректно у зв’язку зі значним зносом внутрішніх компонентів.
  3. Можливі проблеми з безпекою, пов’язані з тим, що попередній користувач залишив на пристрої особисті дані, до яких отримали доступ зловмисники.

Обов’язкові етапи перевірки вживаного смартфона

Здебільшого бажання купити вживаний смартфон пов’язане з бажанням заощадити. І вкрай важливо не зайти у своєму бажанні заощадити занадто далеко, інакше високий ризик стати жертвою шахраїв.

Занадто приваблива пропозиція — низька ціна або неймовірні бонуси — має спричинити побоювання. Особливо, якщо продавцем виступає приватна особа, а не компанія. Щоби не бути обдуреним, краще співпрацювати із сервісами з високою репутацією, які працюють офіційно. Купівля б/в техніки в ЦСервіс має переваги у вигляді гарантії 60 днів на весь товар і можливості повернення або обміну впродовж 14 днів.

Коли визначилися з моделлю і продавцем, саме час перевірити пристрій.

Візуальний огляд

Зверніть увагу на корпус: дрібні подряпини або потертості свідчать про те, що колишній власник нехтував використанням чохла. Помітні вм’ятини або відколи вказують на те, що пристрій кидали. Це негативна ознака. Навіть, якщо зараз смартфон робочий, то незабаром йому може знадобитися ремонт внутрішніх компонентів.

Оцініть стан екрана. Дисплей має бути цілий, без дефектів. Увімкніть пристрій, переконайтеся, що сенсорне керування працює без помилок.

Перевірка роботи начинки

Здійсніть тестовий дзвінок, переконайтеся, що добре чуєте співрозмовника, а співрозмовник — вас. Це підтвердить справність динаміків і мікрофона.

Запустіть будь-яке відео та оцініть якість звуку. Сторонній тріск або хрипи вказують на проблеми з динаміками.

Відкрийте кілька додатків одночасно й по черзі, оцініть продуктивність телефону. Особливо важливий цей пункт перевірки, якщо плануєте купити б/в телефон для роботи.

Перевірте сховище: обсяг оперативної та внутрішньої пам’яті має відповідати характеристикам моделі.

Перевірка акумулятора

Перевірте показники ємності батареї. Купуючи iPhone, це зробити легко. Потрібно лише знайти відповідний пункт у налаштуваннях. Добре, якщо показник ємності перебуває в межах 80–90%. 70% і нижче вказують на сильний знос акумулятора. Купуючи таку модель, закладайте в бюджет швидку заміну батареї.

Додатково перевірте батарею в режимі реального використання: як швидко втрачає заряд, яка швидкість зарядки.

Тест сенсорів

Перевірте, чи всі сенсори працюють справно: гіроскоп, датчик наближення, акселерометр. Програмно зробити це можна з допомогою застосунку Sensor Test для Android і «Датчики» (Sensors) для iPhone.

Тест камери

Запустіть по черзі кожну з блоку камер. Усі компоненти мають працювати без нарікань, а перемикання між ними проходити без затримок. Знімайте і фотографуйте в різних режимах і за різного освітлення

Шкідливе ПЗ і скидання до заводських налаштувань

Попередній власник має виконати скидання пристрою до заводських налаштувань, це є гарантією захисту особистої інформації наступного користувача.

Важлива умова: на смартфоні має бути встановлена остання версія ПЗ. Запустіть перевірку пристрою в налаштуваннях, щоби переконатися, що немає проблем зі встановленими додатками.

Документи

Часто на вторинному ринку продаються крадені пристрої. Купуючи їх, ви стаєте мимовільним співучасником злочину. Щоби цього не сталося, перед тим, як купити вживаний смартфон, перевіряйте документи й переконайтеся, що IMEI та ідентифікаційні номери збігаються.

Купувати чи не купувати?

Купівля б/в смартфона має більше вигод, ніж недоліків. Але важливо знайти відповідального продавця, який зможе дати більше правдивої інформації про модель. Так ви зможете купити сучасний гаджет недорого і з гарантією.