Догляд та зберігання вінілових пластинок

0

Зрозуміло, що потрібно прибирати дрібний пил перед прослуховуванням, іноді чистити голку, утримувати в чистоті поверхню диска або мату програвача, але дуже часто потрібно щось робити і з платівкою. За час зберігання вона забруднюється, з роками внутрішні паперові конверти стають старими, а новоробний вініл іноді має забруднення після пресування. Коли вініл був основним, звичайним носієм, не всі поводилися з ним акуратно — мені зустрічалися платівки, залиті пивом або навіть кетчупом. І якщо позбутися подряпин і зношування вже нічого не допоможе, хіба що підбір головок, менш критичних до дефектів, то із забрудненнями можна впоратися. Якщо ви плануєте купити вінілові платівки, то радимо вам завітати до інтернет-магазину Plativka.

У різних джерелах тема миття та чищення вінілу обговорювалася неодноразово, але проблема в тому, що приблизно половину порад насправді можна віднести до категорії «як зіпсувати платівку». Почнемо по порядку. Жодними щітками або роликами забруднення з глибини канавки не дістати. Щітки та ролики – це для поточного чищення пилу та для того, щоб прибрати статику, але не більше. Відразу хочу сказати про використання клею ПВА: теоретично все просто — наносимо клей на пластинку, він застигає, прилипаючи до всіх забруднень, а потім плівка, що утворилася, легко видаляється. Але на практиці це не завжди працює – я перевіряв цей спосіб на різних старих платівках та оцінював результат за допомогою мікроскопа. Якщо пилу в канавках набито багато і пил, що злежався, багаторічний, то на дні бруд все одно залишається. Також дуже багато залежить від самого клею. Якщо взяти клей відомого німецького виробника, зрозуміло, не підроблений, не прострочений і що правильно зберігався, то все більш-менш непогано.

Зазвичай для миття використовуються або спеціальні покупні розчини, або суміш етилового і ізопропілового спиртів і дистильованої води в різних пропорціях. Я використовую суміш по третинах для першого миття куплених пластинок, а для миття поточної раз на пару років вихідний склад розводжу дистилятом ще на 30-40%. Небажано додавати миючі засоби, наприклад ті, що використовуються для посуду. Карти від них небагато, а споліскувати після цього платівку потрібно набагато ретельніше. До спиртової суміші можна підмішати, наприклад, добавку ТВІН-20 — кілька крапель на літр, але це в тому випадку, якщо є можливості придбати цю речовину. В іншому ж водно-спиртової суміші цілком достатньо.