Де краще здати аналізи в Кременчуці

0

Коли ви приїжджаєте в інше місто, найкращий спосіб дізнатися про нього більше — це бути схожим вулицями і поспілкуватися з місцевими жителями. Коли ви хочете дізнатися про своє здоров'я, багато цікавого можна з'ясувати саме з аналізу крові. Радимо вам сдати аналізи в Кременчуці, записавшись в центрі centrolab.pro. Адже кровоносні судини виконують у тілі функцію вулиць: ними нескінченним потоком рухаються «місцеві жителі» — різні клітини і речовини, якими можна будувати висновки про стан всього організму.

Зараз доступні сотні різних аналізів крові, а в наукових лабораторіях — ще більше. Однак найпоширенішим досі залишається загальний клінічний аналіз крові.

Загальний аналіз крові

Це той самий «аналіз крові з пальця», який ми насамперед здаємо в поліклініці, коли захворюємо. Виконуючи його, лаборант підраховує вміст клітин у представленому зразку. У крові людини трапляється кілька видів клітин. Найбільш численні серед них — еритроцити, відповідальні за перенесення кисню до тканин та органів. Вони виконують цю функцію завдяки білку, що знаходиться в них, — гемоглобіну. Зменшення кількості еритроцитів чи гемоглобіну називається анемією. Людина при цьому швидше втомлюється і постійно відчуває нездужання.
У крові є кілька видів лейкоцитів, покликаних захистити організм від інфекції. Тому, коли ми захворюємо, скажімо, на застуду, кількість лейкоцитів у крові зростає. Імунна система відправляє їх впоратися з проблемою. До речі, це не єдиний показник, що змінюється при інфекції: зазвичай спостерігається також збільшення ШОЕ (розшифровується як швидкість осідання еритроцитів).

І нарешті, у крові є тромбоцити. Ці клітини допомагають зупиняти кровотечу, коли ушкоджується стінка судини. Порівняно з іншими компонентами крові їхній вміст більш стабільний, і для нефахівця цей показник не особливо важливий.

Наведений опис, очевидно, дуже спрощено. Однак вам достатньо знати, що загальний аналіз крові потрібно здавати, коли ви захворіли і у вас піднялася температура (імовірна інфекція) або якщо ви тривалий час відчуваєте безпричинну слабкість (можливо, проблема криється в анемії).

Зрозуміло, це не повний набір показань, але в інших випадках аналізи все ж таки повинен призначати лікар. Для планової перевірки здоров'я складати загальний аналіз крові можна один-два рази на рік, цього цілком достатньо.

Біохімічний аналіз крові

Біохімічний аналіз крові дозволяє дізнатися набагато більше. Строго кажучи, це навіть не один аналіз, а вимір вмісту цілої групи речовин, які зазвичай містяться в крові людини. Фіксованого набору показників у біохімічному аналізі крові немає, так що призначати його та оцінювати результати повинен лікар (тут усе складніше, ніж у випадку із загальним аналізом).

Як правило, в рамках біохімічного аналізу крові визначаються печінкові ферменти (АлАТ, АсАТ), глюкоза, загальний білок крові, холестерин, сечовина, креатинін та деякі інші речовини, що циркулюють у крові. За зміною їхнього змісту можна оцінити стан обміну речовин, запідозрити різні захворювання чи схильність до них.