Добриво орхідей та фіалок: особливості та терміни підгодовування

0

Якісне цвітіння кімнатних квітів буде залежати від правильного догляду. Використання добрива для орхідей та інших рослин потрібно, але треба дотримуватися термінів, концентрації та техніці підгодовування. Недостатня кількість підживлення не створить належного ефекту, а надмірне погубить кущ.

Коли підгодовувати

Щоб знати, як доглядати за фіалкою та орхідеями, потрібно не забувати про підгодовування квітів, яке додається з урахуванням потреб рослин. Посилене підживлення потрібно на стадії активного розвитку, воно триває з лютого по вересень. Протягом цього часу кущі красиво цвітуть, а також нарощують листя. У холодну пору розвиток сповільнюється, але не життєві процеси. При цьому закладаються нирки. Особливості росту рослин, які вирощуються в домашніх умовах, необхідно врахувати та діяти послідовно.

Необхідність додавання добрива можна визначити візуально:

• квіти стають дрібними та швидко обпадають;

• у куща не ростуть нові листочки;

• знизу листя жовтіє та опадає;

• листя придбали світло-зеленуватий відтінок;

• рослина довго не цвіте.

Перераховані вище ознаки, крім браку добрива, можуть вказувати на захворювання.

Тільки що придбані квіти знаходяться в стані стресу, їм потрібен час, щоб акліматизуватися. Приблизно 14 днів кущ зрошують лише водою, так як невідомо, яке підгодовування використовували в магазині. Якщо адаптація пройшла успішно, то можна вибирати, яку підгодівлю використовувати для рослини, не забуваючи знизити спочатку дозування, яке вказано на пачці препарату.

Домашні рецепти добрив

Сьогодні виробляють велику кількість добрив для рослин. Вибір буде залежати від потреб безпосередньо куща та побажання власника. Якщо немає можливості придбати фірмове підгодовування, то його можна зробити своїми руками.

Добрива в домашніх умовах:

1. Лушпиння цибулі. Відвар, насичений макроелементами та кальцієм, застосовується для обприскування та зрошення. Лушпиння потрібно відварити, остудити та процідити рідину. Розбавляють водою до додання світлого відтінку.

2. Відвар з картоплі. Підвищує кількість бутонів та тривалість цвітіння. Необхідно відварити картоплю в мундирі, дати охолонути та зцідити. Розчином поливають кущі.

3. Шкірка банана. Настоюють дрібно порізану шкірку 1 банана в 1 л води протягом 2 діб. Настоянка містить в своєму складі фосфор, кальцій, магній, йод. Розбавляти перед зрошенням з водою в пропорції 1: 1.

Магазинне комплексне підгодовування складається з макро- та мікроелементів в легко засвоюваній формі. Певні добрива можуть бути доповнені мінеральними солями та хелатами. Періодичне використання допоможе кущу наростити листя, а також рясно цвісти тривалий час.

Спеціалізовані добрива характеризуються зниженою концентрацією активних елементів та невеликою кількістю азоту. Засоби у вигляді таблеток можуть діяти більш 2 місяців, потихеньку розкладаючись в грунті, звільняючи корисні речовини.

Терміни підживлення

Професійні квітникарі знають головне правило вибору терміну підживлення рослин: якщо кущ пустив стебло або з’явився новий листочок, потрібно удобрити. Якщо немає ознак розвитку, додаткове підживлення не буде потрібно.

Багато різновидів квітів активно розвиваються з травня до жовтня, тому підгодовувати їх можна раз у 14-20 днів. Все підгодовування виготовляються з урахуванням потреб квітів. Дотримуючись дози та строків, можна забезпечити рослині якісний догляд.