Як вибрати квадроцикл?

0

Всі види транспорту, крім спецтехніки, можна розділити на дві великі групи: дорожні і позашляхові. Це стосується як авто, так і мототехніки. Різниця між ними колосальна, оскільки одні створюються для пересування по рівних асфальтованих дорогах, інші призначені для експлуатації в умовах часткового або повного бездоріжжя з усіма витікаючими наслідками. Вибрати та заказати квадроцикли ви может тут https://mototek.com.ua/uk/catalog/kvadro.

Популярним транспортом з категорії позашляхових коштів сьогодні вважається квадроцикл. Розмокла бруд, пісковики, глина, купини, вибоїни і різного роду нерівності — відповідні умови для їзди на квадроциклі. Зростаючий попит на чотириколісний внедорожную мототехніку пояснюється підвищеними показниками прохідності, зручністю експлуатації, економією пального і відносно недорогим обслуговуванням.

Квадроцикл — чотириколісний транспортний засіб, який належить до класу мототехніки, призначене для їзди по пересіченій місцевості в умовах часткового або повного бездоріжжя, але також може їздити погрунтовим і асфальтованих дорогах. Має підвищені характеристики прохідності, забезпечується двигуном з підвищеною потужністю і переважно автоматичною КПП (варіатор), рідше механічної.

У західних країнах до назви квадроцикла додають абревіатуру «ATV», яка розшифровується, як «All Terrain Vehicle» (транспортний засіб для всіх видів поверхні) або SSV — «Side-by-side Vehicle» (що в коректному перекладі означає «рухомі пліч-о- пліч »). Універсальність експлуатації — один з головних принципів, закладених в концепцію створення позашляхової техніки, іменованої також мотовсюдихід або Снігоболотохід.

На квадроциклі можливо їздити і в місті, проте технічні параметри, включаючи структуру двигуна, ходову частину з незалежною підвіскою і чотири колеса з великими протекторами, свідчать про те, що квадроцикл спочатку створювався для їзди по бездоріжжю. Тому купувати таку техніку для пересування в місті — ідея, позбавлена ​​сенсу і логіки. Якщо тільки мова не йде про спортивні моделях, призначених для їзди переважно по рівній поверхні.

Технічний пристрій мотоусюдиходів стандартне і зрозуміле кожному, хто хоча б трохи розбирається у внутрішній будові авто і мототехніки.

  1. На більшості моделей встановлюються чотиритактні двигуни з різною потужністю — 100 до 1000 куб. см. Залежить від класу техніки і можливого напрямку експлуатації. На квадроцикли встановлюють як дизельні, так і бензинові двигуни, залежить від галузі експлуатації мототехніки.
  2. Квадроцикли, зважаючи на експлуатаційних особливостей, частіше забезпечуються автоматичними коробками передач, або варіаторами, що працюють в положеннях підвищених або знижених передач. Однак випускаються моделі і з механічною КПП, але їх менше, оскільки ручне перемикання передач недоцільно при їзді по бездоріжжю.
  3. Система, що передає крутний момент колесам, може бути карданної або ланцюгової. На квадроцикли, призначені для їзди по важкодоступній місцевості, встановлюють карданні приводи, що робить їх більш надійними, але додає вагу техніці. На спортивні та універсальні (утилітарні) мотоусюдиходи ставлять ланцюгові приводи.
  4. З огляду на те, що ATV і SSV техніка розрахована на експлуатацію в складних, інколи екстремальних умовах, до неї пред'являються підвищені вимоги до підвіски. Більшість моделей забезпечується ходової системою, яка складається з двох важелів, маятникової підвіски на задній осі, переднього амортизатора і гідравлічного амортизатора. Моделі, розраховані на експлуатацію в складних умовах, мають незалежну підвіску з гідравлікою на кожному колесі.
  5. Система охолодження буває повітряної або рідинної. Повітряна система простіше в обслуговуванні, справляється з функцією охолодження двигуна при середніх навантаженнях. Рідинна система охолодження складніше, але і набагато ефективніше.
  6. За «щільне» зчеплення з поверхнею, ступінь занурення в м'який грунт і маневреність відповідають ширина шини і розмір протектора. Спортивні квадроцикли, призначені для їзди по рівних, твердим або асфальтовим покриттям, зазвичай забезпечуються шинами з невеликим протектором. Для пересіченій місцевості з невеликими перепадами рівня поверхні підійдуть шини з протектором середньої висоти. Бруд, пісок, мокрий берег річки, глина, каміння — для таких умов використовують шини з великим агресивним протектором.