Як правильно вибрати саджанці яблуні?

0

​​​​Всім привіт! Щоб сад плодоносив, його необхідно регулярно оновлювати, замінюючи старі дерева свіжими саджанцями продуктивних сортів. При цьому важливо уважно поставитися до вибору посадкового матеріалу. Вибрати саджанці яблун замовити можна тут https://sadubykovunu.com.ua/.

Критерії вибору саджанців

Як вибрати саджанець яблуні для посадки? Насамперед необхідно звернути увагу на умови, де виростатимуть саджанці, а саме на клімат та особливості ділянки.

Не варто купувати саджанці у випадкових продавців. Посадковий матеріал пропонують придбати розплідники, які спеціалізуються на розведенні районованих сортів – адаптованих до місцевих кліматичних умов. Районовані сорти успішно переносять зимівлю та менше хворіють.

При виборі сорту враховуються терміни технічного дозрівання (на дереві) та зберігання яблук (плоди пізніх сортів дозрівають вже знятими з дерева). Розрізняються сорти:

літні (врожай починають знімати з другої половини липня, але яблука зберігаються трохи більше 3-х тижнів);
осінні (терміни дозрівання – з кінця серпня, плоди можуть зберігатись до двох місяців);
зимові (з дерева яблука знімають наприкінці вересня, зберігати врожай можна до півроку).

Вибираючи сорт, зверніть увагу на смакові якості плодів. Крім того, важливо знати, що яблуні можуть бути самозапилювальними або потребувати запилювача. Це важливий момент, якщо ви купуєте свої перші яблуневі саджанці.

Підщепа та її характеристики

Культурна яблуня виросте лише з щепленого саджанця. Це означає, що на рослину-основу (щепи) прищеплюють гілочку або нирку від яблуні, що плодоносить, певного сорту.

Саме характеристики підщепи визначають:

  • якої висоти виросте дерево;
  • на яку глибину пройде коріння;
  • який рік після посадки яблуня почне плодоносити;
  • наскільки стійке дерево до кліматичних умов, хвороб та шкідників;
  • вимогливість рослини до догляду;
  • протягом кількох років яблуня приноситиме плоди.

Вибираючи саджанець, зверніть увагу на кореневу систему рослини. Наявність розгалужених сильних коренів з невеликою кількістю мочкуватих вказує на те, що це насіннєва підщепа – рослина вирощена з насіння. У клонової підщепи, яку розмножують живцями, коренева система мочкувата. Насіннєва підщепа дозволить виростити високе дерево, яке здатне плодоносити 30 — 40 років. При цьому першого врожаю прийде 6-7 років після посадки саджанця. Переваги таких дерев полягає у гарній кліматичній адаптації, стійкості до хвороб та невибагливості.

Клонова підщепа — ідеальний варіант для тих, хто хоче в короткий термін почати вирощувати рясні врожаї. Однак при покупці посадкового матеріалу обов'язково уточніть, який тип підщепи використовувався для отримання саджанця. Розрізняються:

Карликові підщепи. Дерева виростають невеликі, з поверхневою кореневою системою. Вони швидко починають плодоносити, з них легко знімати врожай, але самі рослини потребують постійного догляду — крихкі стовбури легко ламаються, їм потрібні надійні підпірки, рослини потрібно регулярно поливати і підгодовувати. До популярних карликових підщеп відноситься сорт М9.