Сучасні вишиванки

0

Вишиванка — це традиційний український одяг який українці носили з давніх часів. Також вишиванки носили росіяни, білоруси, адже це був і їх національній одяг. Різниця між вишиванками була у орнаментах, які майстрині наносили своїми правними рухами і голочками.

Зазвичай вишиванки виготовлялись із саморобного полотна, яке виготовляли на верстаті. Кожен орнамент мав свій сенс, це не просто малюнок, в ньому закодоване деяке послання, відображені місцеві особливості. Зараз можна купити вишиванку від найкращих майстрів, які будуть святковим одягом хоч ви і будете його одягати кожен день.

Одяг сучасної жінки

На вишиванці можуть бути відображені самі різні орнаменти і сучасна жінка має можливість вибрати вишиті плаття Львів за своїм смаком. Але якщо є цікавість до візерунків які майстрині наносять на вишиванки, можливість дізнатись що вони означають.

Слід зазначити, що в сучасній українській термінології вишиванка це не тільки сорочки з традиційними орнаментами, також це інші фасони українського одягу, це можуть бути:

• блузи з вишивкою;

• сукні-вишиванки;

• пояси-вишиванки та інше.

Не дивлячись на те що такий одяг був традиційним не в одній культурі, саме в українській культурі він набув найбільшого поширення. Сучасні жінки з при великим задоволенням одягають вишитий одяг і пишаються ним.

Орнаменти

З давніх часів основними темами орнаментів які наносились майстринями на одяг були символіки різних древніх культур. З роками конкретний зміст орнаментів губився, з’являлись інші трактування, а традиційні зображення не губились а передавались від майстрині до майстрині.

Теми орнаментів можна розділити на три основні категорії:

• абстрактні малюнки. Геометричні орнаменти вишивок мають походження зі слов’янської міфології;

• рослини жінки вишивали маючи бажання внести в свої малюнки частинки природи. Часто в українській вишивці можна зустріти виноградні грони, хміль, дубові листочки і інші мотиви;

• відображення тварин. Частіше за все це коні, риби, зайці, птахи і інші візерунки.

Зараз вже майже ніхто із жінок не замислюється, як це було раніше, про символіку або значення цих орнаментів. Частіше за все при виборі українського одягу жінки орієнтуються на зручний фасон, а також на гарну вишивку, яка стає прикрасою.

Якщо у вашому гардеробі досі немає жодної вишиванки, вам необхідно терміново це виправити. Зараз такий одяг без перебільшення на піку популярності, його носять не тільки у свята, а й у повсякденному житті. Купити вишиванку можна тільки для себе, а можна придбати цей український наряд відразу для всієї родини. Одягнувшись до якогось свята в традиційне українське вбрання, виконане в сучасному виконанні, ви будете чудово виглядати. Зараз не важко підібрати модель, яка влаштує вас за фасоном, а також, яка буде мати гарну вишивку, і неважливо буде вона для вас щось означати чи ні, це просто дуже гарно і навіть модно.