Обладнання для дидактичного навчання — сучасні навчальні засоби для дітей з особливими потребами

0

Які матеріали по інклюзії рекомендує МОН

Вичерпний перелік обладнання для інклюзивного навчання, рекомендований Міністерством освіти й науки для оснащення інклюзивних шкіл та інклюзивно-ресурсних центрів, можна переглянути за посиланням.

Особливості обладнання для ІРЦ

Оснащення інклюзивно-ресурсних центрів регулюється Наказом МОН №477 — саме у ньому можна відшукати примірний перелік рекомендованого обладнання:

  • мультимедійне презентаційне оснащення;
  • комп’ютерне приладдя;
  • класна дошка та килимки;
  • дидактичні матеріали, набори карток;
  • навчальні конструктори;
  • іграшки з фетру та зі шнурівкою, пірамідки тощо.

Завдяки такому оснащенню школярі з ООП можуть навчатись і розвиватись як повноцінні члени спільноти. Їм значно легше адаптуватися, з дитинства навчаючись та беручи активну участь у групових роботах. Таке навчання сприяє формуванню дружніх стосунків з однолітками, почуття приналежності до суспільства в цілому.

Але інклюзивні програми допомагають не лише дітям з ООП й особливостями розвитку, а й усім іншим учням. Вони навчаються працювати виявляти турботу, співчуття та повагу до усіх без винятку членів суспільства, розуміти та поважати різноманітність, у тому числі — відмінності розвитку, особливості традицій у різних сім’ях та культурах.

Вчителі також можуть сприяти розвитку інклюзивного навчання. Для цього потрібно заручитися підтримкою всього персоналу інклюзивного закладу освіти, збільшуючи його за необхідності, щоби кожному учню з ООП була надана потрібна йому допомога. А також залучити батьків у якості партнерів для організації навчального процесу: відкрито обговорюйте всі проблеми, побоювання чи конфліктні ситуації, знайдіть час для співпраці, планування та спілкування дорослих.

Щоб дізнатися більше про створення інклюзивного безбар’єрного простору та його правильного оснащення у відповідності до актуальних норм переходьте на сайт компанії “Б-Про” або телефонуйте (044) 353-33-77.